Logo Institut del Teatre

Inaugurada l’exposició homenatge a José de Udaeta i Emma Maleras

Comparteix

10.4.2019

Visita guiada a l'exposició de José de Udaeta i Emma Maleras

Al vestíbul de l’Institut del Teatre llueix des d’aquest dimarts 9 d’abril l’exposició «José de Udaeta i Emma Maleras. Vides paral·leles», una retrospectiva que posa en valor el paper cabdal dels dos artistes catalans en la divulgació i l’ensenyament de la dansa espanyola i les castanyoles. La mostra coincideix amb el centenari del naixement dels dos artistes, i esdevé un homenatge a les seves fites professionals i a la seva inesgotable passió per la dansa i la música. I és que tots dos van ballar, tocar i fer de mestres fins ben entrada la vellesa.

La inauguració de la mostra es va iniciar amb una visita guiada multitudinària a l’exposició. Tot seguit, l’acte es va traslladar a l’espai Scànner on la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, va destacar la dedicació “aferrissada d’Udaeta i Maleras a l’art i la creació en la dansa”, alhora que va subratllar que la trajectòria dels dos artistes evidencia que “ni la dansa espanyola admet fronteres, ni les castanyoles tenen obstacles”. Per la seva banda, Belén Cabanes i Consol Grau, totes dues deixebles d’Udaeta i Maleras, i actualment professores del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell, van destacar el magnetisme i la generositat artística i humana d’Udaeta, així com la grandesa del mètode de castanyoles de Maleras. Cadascuna va interpretar, acompanyada al piano per Marina Rodríguez, una peça amb castanyoles, que va fer emmudir la sala.

L’acte es va cloure amb les actuacions d’alumnes del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i de l’Institut Oriol Martorell, que van ballar diverses peces i van tocar les castanyoles acompanyats dels instrumentistes de l’Institut del Teatre, Juli Rodríguez, Juanjo Barreda i Eugeni Manils, davant d’un públic entregat que va aplaudir amb emoció.

Una mostra única

Aquesta és la primera mostra que es dedica de forma conjunta a Udaeta i Maleras, dos artistes que, a més de compartir època i un talent excepcional, van aconseguir internacionalitzar la dansa espanyola i les castanyoles arreu del món. L’exposició permet descobrir els punts de coincidència entre ells, però també les divergències en les seves trajectòries professionals i els trets diferencials dels seus caràcters i de les seves circumstàncies vitals. Així, Udaeta va començar a ballar d’amagat d’una família benestant amb grans prejudicis, mentre que Maleras ballava per escapar del malson d’un matrimoni fraudulent.

A través de fotografies, textos i documents és possible conèixer, per exemple, que Udaeta i Maleras es van estrenar com a ballarins al Liceu amb el mateix mestre, Joan Magrinyà, i que tots dos van ballar amb María de Ávila. De fet, al llarg de la seva vida van compartir platees, ídols, professors, alumnes, amics i seguidors. Curiosament, Udaeta es va formar en castanyoles sota la tutela d’Emma Maleras, i van acabar fent espectacles plegats, tot i que després, les seves trajectòries van seguir camins diferents.

L’exposició, que es podrà veure fins a l’estiu, també inclou una vitrina on s’han exposat alguns exemplars de castanyoles de José Udaeta, qui va donar la seva col·lecció particular, consistent en 270 parelles de castanyoles de diferents èpoques i orígens, al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre. També hi haurà un parell de castanyoles espanyoles clàssiques d'Emma Maleras, cedides pel Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet. A més, s’hi poden trobar programes de mà i altres documents.

Emma Maleras (Ripollet 1919-Barcelona 2017), ballarina i coreògrafa de dansa espanyola, va ser especialment coneguda per la seva feina com a concertista i professora de castanyoles. Va crear el mètode d’estudi de castanyoles que porta el seu nom, el qual va impartir a l’Institut del Teatre, on també va ser professora de dansa espanyola des del 1973 fins que es va jubilar.  Va ser pionera en la incorporació de les castanyoles com a instrument en una orquestra simfònica i també va fundar el cor de castanyoles Tocs. L’Institut del Teatre va editar l’any 2002 el llibre Emma Maleras. Les castanyoles: la grandesa d'un instrument petit, d'Andreu Carandell. 

José Udaeta (Barcelona 1919- Sant Feliu de Guíxols 2009) va començar la seva carrera artística com a actor, ballarí i coreògraf a Barcelona i Madrid. Va formar parella amb la ballarina suïssa Susanne Audeoud, amb qui va recórrer els principals teatres europeus. També va treballar com a coreògraf i mestre de grans companyies internacionals. A partir de 1971 es va formar en castanyoles amb Emma Maleras. Durant molts anys va exercir la docència de la dansa espanyola i les castanyoles a Alemanya. El 1995 li va ser concedit el Premi Nacional de Dansa i el 2001 la Creu de Sant Jordi, ambdós guardons atorgats per la Generalitat de Catalunya.


Continguts relacionats

  • Maleras i Udaeta. Muntatge amb fotografies de Pau Barceló i Josep Aznar
  • Exposició de José de Udaeta i Emma Maleras
  • Un dels plafons de l'exposició
  • Castanyoles que es poden veure a l'exposició
  • Magda Puyo, directora de l'Institut del Teatre
  • Consol Grau va interpretar la Sonata K466 en fa menor de D. Scarlatti
  • Belén Cabanes va interpretar el Fandango d'Antoni Soler
  • Alumnes de l'IAE Oriol Martorell
  • Alumnes del CPD durant l'actuació
  • Alumnes del CPD en una actuació
  • Una de les actuacions de dansa espanyola, a càrrec d'una alumna del CPD
  • Una alumna del CPD, durant l'actuació
  • Alumnes del CPD interpretant una peça amb castanyoles

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x