Logo Institut del Teatre

Últims dies per a la presentació de propostes per a comunicacions del Simposi de Teatre de titelles

Comparteix

4.9.2015

Expo Arts Santa Mònica

L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona acull el simposi Teatre de titelles: desdoblament i alteritat els dies 22 i 23 d'octubre de 2015.

Aquest simposi pretén donar una visió filosòfica i contemporània a les dramatúrgies produïdes pel teatre de figures. L'anàlisi multidisciplinària d'aquesta manifestació escènica, l'origen de la qual es perd en els orígens de la humanitat i el seu desenvolupament segueix en paral·lel l'evolució cultural i tecnològica d'aquesta, permet abordar el tema des de la perspectiva de l'urbanisme, l'antropologia, la literaturització/representació de mites, el joc i la idea d'alienació.

La convocatòria d'aquest simposi coincideix amb l'exposició  Figures del desdoblament al centre Arts Santa Mònica (del 9 d’octubre de 2015 al 10 de gener de 2016), que encapçala el cartell d'activitats del festival IF Barcelona. Amb una programació d'espectacles per a adults i per a tots els públics, es pretén recuperar l'extingit Festival Internacional de Titelles i Teatre Visual de Barcelona (1973-2004), que va deixar pas al NEO (intermitent fins al 2012).

El simposi organitzat per l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre de Barcelona i la Associació Interseccions, està dirigit especialment a investigadors, professionals i estudiants d'arts escèniques centrats en el camp del teatre de figures, visual i de titelles, així com en el de la filosofia i l'antropologia.

Està previst que el simposi es divideixi en dues sessions que abordin els següents temes:

 • La ciutat com a espai de desdoblament. La creació de personatges propis d'algunes ciutats, com a dobles o reflex dels seus habitants.
 • L’ alteritat com a subjecte antropològic.Visions de diferents formes de representar a l'altre.


Cada sessió tindrà una ponència i diferents comunicacions d’una durada de 15 minuts. S'acabarà la sessió amb una taula rodona de debat sobre el tema. Consulteu el programa complet del simposi aquí.

Crida a la presentació de propostes per a comunicacions

 • Termini de recepció de les propostes: 11 de setembre de 2015
 • Les propostes han de tenir:
  •    Títol
  •    Abstract de 400 paraules
  •    Breu currículum de l'investigador
 • Les propostes s’han d’enviar a mae@institutdelteatre.cat indicant a l’assumpte “proposta comunicació”

Comissió científica:

Formen la comissió científica: Toni Rumbau. Cesc Martínez, Jordi Alomar i Giulia Poltronieri per Interseccions i els  professors:  Alfred Casas, Víctor Molina, Jordi Basora, Joan Baptista Cusó per l’ESAD.

Altres informacions:

Després de la sessió inaugural, el dia 22 d'octubre de 2015, s'acompanyarà als participants a un recorregut per espais rellevants de l'univers del teatre de titelles i visual a Barcelona.

En concloure el simposi, el dia 24, es realitzarà una visita guiada a l'exposició Figures del desdoblament al centre Arts  Santa  Mònica i s'assistirà a les representacions de la residència El solar de l'estraperlo, conferencia espectacle a càrrec de l'artista Shaday Larios (Mèxic), i a l'espectacle final del taller de titelles i teràpia.

El dia 24 d'octubre, es realitzarà la Jornada Internacional Educació i Titelles, amb el títol El Titella, un Alter Ego que gestiona les emocions, que reunirà a titellaires i terapeutes internacionals que parlaran sobre aquesta matèria. Per la tarda del mateix dia es realitzarà un taller obert als participants conduït pels convidats internacionals (Karim Dakroub, de Líban, Eleni*Papageorgiou, de Grècia, Gilbert Meyer, de França, i Teia Moner, de Catalunya). Un dels objectius d'aquesta jornada serà explorar els límits de la projecció individual en l'objecte en relació amb les malalties mentals. Consulteu el programa complet de la jornada aquí.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x