Logo Institut del Teatre

Exposició commemorativa del centenari del naixement de José Udaeta i Emma Maleras

Comparteix

3.4.2019

Maleras i Udaeta. Muntatge amb fotografies de Pau Barceló i Josep Aznar

El dimarts 9 d’abril s’inaugurarà al vestíbul de l’Institut del Teatre l’exposició «José Udaeta i Emma Maleras. Vides paral·leles», una retrospectiva que posa en valor el paper cabdal dels dos artistes catalans en la divulgació i l’ensenyament de la dansa espanyola i les castanyoles. La mostra coincideix amb el centenari del naixement dels dos artistes, i esdevé un homenatge a les seves fites professionals i a la seva inesgotable passió per la dansa i la música. I és que tots dos van ballar, tocar i fer de mestres fins ben entrada la vellesa.

Una mostra única

Entre les singularitats de l’exposició, destaca el fet que és la primera mostra que es dedica de forma conjunta a Udaeta i Maleras, dos artistes que, a més de compartir època i un talent excepcional, van aconseguir internacionalitzar la dansa espanyola i les castanyoles arreu del món. L’exposició permet descobrir els punts de coincidència entre ells, però també les divergències en les seves trajectòries professionals i els trets diferencials dels seus caràcters i de les seves circumstàncies vitals. Així, Udaeta va començar a ballar d’amagat d’una família benestant amb grans prejudicis, mentre que Maleras ballava per escapar del malson d’un matrimoni fraudulent.

A través de fotografies, textos i documents és possible conèixer, per exemple, que Udaeta i Maleras es van estrenar com a ballarins al Liceu amb el mateix mestre, Joan Magrinyà, i que tots dos van ballar amb María de Ávila. De fet, al llarg de la seva vida van compartir platees, ídols, professors, alumnes, amics i seguidors. Curiosament, Udaeta es va formar en castanyoles sota la tutela d’Emma Maleras, i van acabar fent espectacles plegats, tot i que després, les seves trajectòries van seguir camins diferents.

L’exposició, que es podrà veure fins a l'estiu, també inclou una vitrina on s’exposaran alguns exemplars de castanyoles de José Udaeta, qui va donar la seva col·lecció particular, consistent en 270 parelles de castanyoles de diferents èpoques i orígens, al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre. També hi haurà un parell de castanyoles espanyoles clàssiques d'Emma Maleras, cedides pel Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet. A la mostra també es podran trobar programes de mà i altres documents.

Visita guiada i actuacions

L’acte inaugural s’iniciarà a les 18.30 h amb una visita guiada a l’exposició. Tot seguit, hi haurà els parlaments, amb la intervenció de la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo; i de la professora de dansa espanyola del centre, Belén Cabanes, i la professora de l’Institut Oriol Martorell, Consol Grau, totes dues deixebles d’Udaeta i Maleras, qui parlaran de la seva relació personal i d’aprenentatge amb els artistes.

L’acte es clourà amb l’actuació d’un grup d’alumnes del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i de l’Institut Oriol Martorell, que ballaran i tocaran les castanyoles amb les seves professores, amb l’acompanyament musical de la pianista Marina Rodríguez i els instrumentistes de l’Institut del Teatre, Juli Rodríguez, Juanjo Barreda i Eugeni Manils.

Emma Maleras (Ripollet 1919-Barcelona 2017), ballarina i coreògrafa de dansa espanyola, va ser especialment coneguda per la seva feina com a concertista i professora de castanyoles. Va crear el mètode d’estudi de castanyoles que porta el seu nom, el qual va impartir a l’Institut del Teatre, on també va ser professora de dansa espanyola des del 1973 fins que es va jubilar.  Va ser pionera en la incorporació de les castanyoles com a instrument en una orquestra simfònica i també va fundar el cor de castanyoles Tocs. L’Institut del Teatre va editar l’any 2002 el llibre Emma Maleras. Les castanyoles: la grandesa d'un instrument petit, d'Andreu Carandell. 

José Udaeta (Barcelona 1919-Sant Feliu de Guíxols 2009) va començar la seva carrera artística com a actor, ballarí i coreògraf a Barcelona i Madrid. Va formar parella amb la ballarina suïssa Susanne Audeoud, amb qui va recórrer els principals teatres europeus. També va treballar com a coreògraf i mestre de grans companyies internacionals. A partir de 1971 es va formar en castanyoles amb Emma Maleras. Durant molts anys va exercir la docència de la dansa espanyola i les castanyoles a Alemanya. El 1995 li va ser concedit el Premi Nacional de Dansa i el 2001 la Creu de Sant Jordi, ambdós guardons atorgats per la Generalitat de Catalunya.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x