Logo Institut del Teatre

Celebrem els 50 anys de la companyia La Claca amb la publicació del llibre «Desordre general»

Comparteix

23.11.2018

50 anys de La Claca

L’Institut del Teatre se suma a la celebració dels 50 anys de la històrica companyia de teatre La Claca, fundada per Joan Baixas i Teresa Calafell, amb la publicació del llibre Desordre general, Joan Baixas en el 50 aniversari del Teatre de La Claca, editat per l’Institut i la Diputació de Barcelona. La presentació del volum coincideix amb l’exposició L'enemic viu al sofà, organitzada per l'Obra Social "la Caixa" i La Claca, la qual s’inaugura al CaixaForum aquest dilluns 26 de novembre.

Precisament, en la roda de premsa de presentació del doble esdeveniment, Joan Baixas s'ha mostrat especialment agraït pel suport rebut i ha assegurat que l'«omple d'alegria» poder celebrar els 50 anys de La Claca amb la suma del llibre i exposició, treballs que ha dit són «de creació», i que s'han realitzat fugint de la concepció d'endreçar el passat. «No hem tingut l'esperit de revisar, academitzar ni endreçar el passat de La Claca, això ja ho farà algú altre si vol», ha dit Joan Baixas. El seu objectiu, tant en el llibre com l'exposició ha estat presentar el conjunt d'aquests 50 anys, i veure «com lliguen les peces, com es parlen entre elles, si hi ha una ideologia que travessa tota l'obra». En aquest sentit, sobre el resultat obtingut en la materialització del llibre i l'exposició, Baixas ha estat rotund: «M'he quedat molt satisfet, tranquil i content».

Joan Baixas, referent a l'Institut del Teatre

La relació de Joan Baixas amb l'Institut del Teatre ha estat constant des què el 1973 va participar en la creació del Departament de Titelles i Marionetes del centre, així com en el Festival Internacional de Teatre Visual i de Titelles de Barcelona, que va dirigir en diverses ocasions. A més, durant el curs 2001-2002, va estar al capdavant de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), i actualment el vincle continua viu, donat que els arxius de Joan Baixas-La Claca es troben al Centre de Documentació-Museu de les Arts Escèniques de l'Institut (MAE), on estan en procés de catalogació.

El llibre recull, en un collage de textos i il·lustracions, els 50 anys de poesia escènica i visual de La Claca. L’edició ha anat a cura de dues persones properes a l’artista com són Glòria Rognoni i Marina Baixas, les quals a partir de notes, fragments de diaris personals, anècdotes i pensaments, així com reflexions i conclusions del propi Baixas, conviden el lector a repassar les seves produccions més importants, així com alguns dels reptes de la seva carrera artística i la manera com els va abordar. Tanmateix, no és un llibre de memòries, sinó de reflexió i d’aportació intel·lectual de qui és, sens dubte, un dels principals referents del teatre visual, de titelles i d’objectes del nostre país i que compta amb major projecció i reconeixement internacional.

Segons el director de Serveis Culturals de l'Institut del Teatre, Carles Batlle, el llibre dedicat als 50 anys de La Claca i a la figura de Joan Baixas suposa l'inici d'una nova col·lecció de publicacions que se centrarà en personatges que destaquen pel seu perfil de creadors. 

L’exposició al CaixaForum, fins al febrer

D’altra banda, l’exposició L'enemic viu al sofà, que es podrà visitar al CaixaForum fins al 3 de febrer de 2019, presenta una instal·lació amb materials originals de l'obra escènica i visual de la companyia com titelles, ninots, pintures, vídeos, artefactes, cartells i altres objectes, que constitueixen, sens dubte, un acostament al singular món escènic i de titelles de qui està considerat com l’ànima de La Claca. Paral·lelament, al Nadal, s'estrenarà al CaixaForum Baboia!, l'últim espectacle de titelles de la històrica companyia.


Continguts relacionats

  • 50 anys La Claca, amb Joan Baixas
  • Joan Baixas a l'entrada de l'exposició del CaixaForum
  • Exposició L'enemic viu al sofà
  • Exposició L'enemic viu al sofà
  • Exposició L'enemic viu al sofà
  • Exposició L'enemic viu al sofà

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x