Logo Institut del Teatre

Veu la llum el primer volum de la Història de les arts escèniques catalanes

Comparteix

10.11.2017

Presentació 1r volum Història arts escèniques. Fotografia: Anna Fàbrega

La preservació i el coneixement de la història de la dramatúrgia catalana va viure ahir dijous, 9 de novembre, una jornada exultant amb motiu de la presentació del primer volum de la Història de les arts escèniques catalanes (HAEC), dedicat al teatre medieval. Es tracta de La teatralitat medieval i la seva pervivència, de Francesc Massip i Lenke Kovács. Amb la presentació del llibre es materialitza un ambiciós projecte que veu la llum gràcies a una coedició entre l’Institut del Teatre i Edicions de la Universitat de Barcelona, i que ha sumat l’esforç i dedicació de moltes persones i institucions que han cregut en la necessitat d’omplir el buit que fins ara hi havia en el coneixement de la nostra tradició de les arts escèniques. I és que la HAEC, que constarà de cinc volums que s’aniran publicant amb periodicitat anual, planteja la història de les arts escèniques des d’una concepció diferent a les proposades fins ara, superant la visió exclusivament literària del teatre. En el mateix acte també es va presentar l’Enciclopèdia de les arts escèniques catalanes (EAEC) i el Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes (PRAEC), desenvolupat per l’Institut del Teatre, en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut d’Estudis Catalans

L’acte, que va tenir lloc al Teatre Estudi de l’Institut del Teatre, es va iniciar amb la intervenció de la directora del centre, Magda Puyo, que va obrir la sessió agraint a totes les persones que han participat en la posada en funcionament del PRAEC, tant des dels inicis més incipients del projecte fins a la seva actual materialització. Puyo també va agrair a la Universitat de Barcelona la seva implicació i col·laboració per fer viable la publicació del primer volum de la HAEC. Tot seguit va intervenir el diputat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, qui també va tenir paraules de lloança vers el projecte, assegurant que és “la primera baula per entendre la història del teatre català i que ens ofereix la perspectiva per projectar-nos cap al futur”.

Per la seva banda, Guillem-Jordi Graells, exdirector del PRAEC, qui va parlar també en nom de Jordi Coca, impulsor del projecte, va fer un repàs sobre les primeres passes que es van fer per concebre la iniciativa. En aquest sentit, va mostrar-se content de veure que “hi ha hagut un equip de relleu entusiasta” que ha fet possible fer-lo realitat. En nom d’Edicions de la Universitat de Barcelona va parlar Jordi Homs, qui va subratllar la “complexitat” del projecte i l’absolut convenciment per part de la Universitat que “havíem de ser-hi”.

La intervenció de Carles Batlle, actual director del PRAEC i dels Serveis Culturals de l’Institut del Teatre, va centrar-se en destacar la importància de l’Enciclopèdia de les arts escèniques catalanes, una altra iniciativa que s’emmarca en el PRAEC, i que inclou actualment més de 1.000 fitxes. Batlle va precisar que es tracta d’una enciclopèdia “en línia que s’anirà alimentant i corregint, i que posarà les arts escèniques al capdavant de la informació”.

La sessió va incloure també un breu parlament de Francesc Massip, un dels autors del volum La teatralitat medieval i la seva pervivència, així com de dos col·laboradors de l’obra, Jesús Carruesco i Montserrat Reig.

L’acte es va tancar amb la presentació de la lectura dramatitzada de La farsa d’en Cornei, peça anònima en vers, de la segona meitat del segle XVI i de caràcter còmic, recollida i editada per Josep Romeu l’any 1962. L’obra, dirigida pel dramaturg i professor de l’Institut del Teatre, Albert Mestres, i interpretada per Ferran Echegaray, Jordi Font i Carlos Gallardo, es va estrenar en primícia, ja que mai no ha estat representada. L'escriptor i filòleg Albert Rossich va fer una introducció a la lectura explicant l'origen i el significat de l'obra.

Àlbum de fotos de l'acte a Facebook.


Continguts relacionats

  • 1r volum Història arts escèniques. Fotografia: Anna Fàbrega

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x