Logo Institut del Teatre

Més de 2.000 obres dramàtiques de 400 autors a la Base de Dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània

Comparteix

14.2.2023

Alguns dels autors de la base de dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània

Victòria Spunzberg, Pau Miró, Pablo Ley, Lluïsa Conillé, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Jordi Prat i Coll o Marta Buchaca són alguns dels més de 400 autors catalans contemporanis que es poden trobar a la base de dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània (DCC), un projecte elaborat per l'Institut del Teatre, amb el suport de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que recull informació detallada sobre obres dramàtiques escrites en català, independentment del lloc on hagin estat escrites o de la nacionalitat dels seus autors.

La base de dades de DCC suposa la recuperació i millora d’una iniciativa engegada fa vint anys i està en construcció permanent, amb una actualització constant de les dades. Actualment ja acull informació de més de 2000 obres dramàtiques, les més antigues de la dècada dels 60.

Es poden cercar les obres per autor, títol, paraula clau, o pel nombre de personatges. També es poden filtrar per l'any de creació. En aquest sentit, la DCC és un bon recurs per aquells directors o companyies teatrals que cerquin un muntatge teatral amb un número determinat de personatges per poder representar o vulguin cercar alguna dramatúrgia centrada en alguna temàtica específica com ara la mort, l’amistat o la política.

També és una font de recerca important per conèixer quantes obres de teatre ha escrit un autor determinat o aprofundir en el coneixement de la dramatúrgia catalana contemporània, a més de deixar constància de la producció teatral catalana contemporània.

El criteri perquè un autor formi part de la DCC és haver publicat o estrenat com a mínim una obra dramàtica en llengua catalana en l’àmbit professional, des dels anys 70 fins l'actualitat. Un cop incorporat un autor, es recull també la resta de la seva producció dramàtica, al marge de la llengua en què hagi estat escrita i de si són obres publicades i/o estrenades.

La informació que recull la DCC fa referència especialment a l'obra i al seu contingut. S’hi pot trobar la data de redacció, un resum, si el text ha rebut algun premi, paraules clau, el nombre de personatges de la peça (s’especifica també si són homes o dones), així com característiques de l’espai escènic. També, en cas que l’obra hagi estat editada i/o estrenada, s’inclouen les dades relacionades i, si l’autor dona el seu permís, s’ofereix l’accés directe al text.

Podeu consultar la base de dades a http://dcc.institutdelteatre.cat/

 


Continguts relacionats

  • Base de Dades de DCC. Imatge del recurs

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x