Logo Institut del Teatre

Lectures d’estiu de l’Institut del Teatre

Comparteix

29.7.2022

Lectures d'estiu de l'Institut del Teatre 2022

Arriben les vacances d’estiu, i un any més us proposem diverses lectures per omplir les vostres hores de descans i d’oci. Per això us recordem les darreres publicacions en arts escèniques que ha editat l’Institut del Teatre aquest any.

Josep Montanyès. Actor, director i home de teatre total és un volum, editat per l’Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona, que repassa la trajectòria professional de Josep Montanyès com a director de teatre i televisió, actor, professor i gestor teatral, des dels seus inicis dins del món del teatre fins a la seva mort. La biografia, que està feta a partir de textos escrits per diferents autors, va acompanyada de fotografies, notes autobiogràfiques i altres documents.

Dins la col·lecció «Materials Pedagògics» de l’Institut del Teatre també s’ha publicat La Joglaria. La narració escènica en el teatre de gest de Christian Atanasiu, on l’actor, director i pedagog d’interpretació, encarregat de les assignatures de joglaria i clown a l’Institut del Teatre, ofereix un ventall de tècniques i exercicis per treballar aquest recurs escènic.

L’Institut del Teatre també ha publicat en paper Microdramatúrgies 2021vuit textos d’alumnes i graduats de Direcció escènica i dramatúrgia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) elaborats en el context del programa radiofònic de l’Institut del Teatre Això és un drama. A través del servei d’impressió sota demanda de la llibreria de la Diputació de Barcelona, ara es pot aconseguir una còpia en paper d’aquest volum, que des del mes de febrer es pot trobar en format digital al Reservori Digital de l’Institut del Teatre (RedIT).

Amb el patrocini del Museu d’Història de Catalunya, els vuit microdrames estan escrits pels graduats de l’ESAD Tona Siñol, Mònica Molins, Josep Maria Parcerisa i Joan Escrivà i estan vinculats a un període històric concret, però posant el focus en les vivències de persones o personatges que no van ser-ne els protagonistes. El volum, recull també les il·lustracions dels alumnes de l’Escola JOSO, que col·laboren cada any en el programa plasmant les ficcions en forma de còmic.

Aquest 2022 també ha sortit a la venda El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca. Coeditat amb Edicions de 1984, es proposa d’indagar el sentit primer de les trenta-sis obres més canòniques de l’autor tot apropant-nos a allò que sabien els espectadors del seu temps i que avui nosaltres no sabem. Per fer-ho, es tenen en compte tant les dades històriques com els esdeveniments polítics i culturals, la censura elisabetiana, la influència de les tradicions, i els costums, les modes i les tendències literàries d’aleshores.

Una altra publicació dedicada a un dramaturg, en aquest cas català, és Jordi Teixidor i el teatre català contemporani, una coedició amb la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L’obra aplega les actes del Simposi Jordi Teixidor i el Teatre Català Contemporani, celebrat el 16 de març de 2021, amb motiu dels deu anys de la mort del dramaturg i escriptor barceloní. El volum, a cura de Ramon Aran i Francesc Foguet, forma part de la col·lecció «Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura».

Del Regne Unit i de Catalunya anem a Alemanya de la mà de Nou(s) realisme(s)? Textos d’un debat al teatre alemany contemporani a cura de Thomas Sauerteig, una antologia publicada en coedició amb Angle Editorial dins la col·lecció «Assaig Obert» que recull les principals aportacions a debat generades a partir de la publicació del llibre de Bernd Stegemann Elogi al realisme que han modificat el pensament i la teoria teatrals a Alemanya. Així, es poden trobar les aportacions de creadors com ara Thomas Ostermeier, Kathrin Röggla, Milo Rau, André Eiermann, Roland Schimmelpfennig o Wolfram Lotz.

Acabem el nostre viatge literari a Rússia, Itàlia i València a través de les tres darreres publicacions que l’Institut del teatre ha editat amb l’Editorial Comanegra dins la col·lecció Dramaticles.

L’antologia Dramatúrgia russa contemporània permet endinsar-nos en la singularitat del teatre rus contemporani a partir de dramaturgs de generacions diferents i d’una selecció de set dels textos més rellevants dels darrers anys.

D’altra banda, Dramaticles publica dues obres de Pier Paolo Pasolini, un dels creadors més personals i polèmics de la cultura europea de la segona meitat del segle XX,  Orgia i Porquera, on hi trobem algunes de les preocupacions més rellevants que van recórrer la seva obra i la seva vida, com la qüestió de la diferència o la crítica als totalitarismes. La publicació es tanca amb el Manifest per a un nou teatre.

Finalment, l’antologia Dramatúrgia valenciana contemporània recull cinc obres dels autors valencians Pont Flotant, Begoña Tena i Xavier Puchades, Núria Vizcarro, Juli Disla i Guadalupe Sáez que combinen realitat i ficció per parlar de qüestions contemporànies com la memòria col·lectiva, el vincle entre pares i fills o la violència obstètrica.

Podreu trobar totes aquestes publicacions a la nostra biblioteca, a la llibreria de la Diputació de Barcelona, a les llibreries i també a les webs de les editorials Edicions de 1984, la pàgina web de l’Institut d’Estudis Catalans, Angle Editorial i Comanegra.  


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x