Logo Institut del Teatre

El Museu de les Arts Escèniques renova el catàleg i l’arxiu audiovisual amb programari lliure

Comparteix

27.10.2021

Noves interfícies del catàleg Biblioescènic i de l'AAAEC

El Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre renova el catàleg bibliogràfic i audiovisual Biblioescènic i l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques de Catalunya (AAAEC) amb programari lliure.

Aquests canvis responen a la voluntat del MAE d’apostar pel programari lliure, que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions. El fet que no calgui una llicència d’ús i que es pugui accedir lliurement al codi font del programa i modificar-lo al seu gust implica, d’una banda, un estalvi econòmic en comparació amb altres programes i, de l’altra, la possibilitat de fer modificacions per tal que s’adeqüi a les necessitats de l’organització.

En el cas del catàleg Biblioescènic, s’ha adquirit el programa de gestió de biblioteques Koha, que destaca per tenir una interfície molt atractiva i permet visibilitzar les novetats, els recursos i els serveis a un sol clic.

Biblioescènic ofereix informació de més de 131.000 registres i des de la pàgina d’inici es pot accedir directament a les col·leccions digitals del MAE a text complet, antiquària, revistes, partitures i audiovisuals i publicacions de l’Institut del Teatre. Permet també cercar la bibliografia bàsica de totes les assignatures que s'imparteixen a l'Institut del Teatre. 

A nivell intern, el catàleg disposa de mòduls de treball interconnectats que permetran la gestió de les compres, la catalogació de documents o la recepció de revistes, entre d'altres, de manera automatitzada. Per als usuaris, també incorpora novetats molt interessants com la creació de llistes bibliogràfiques, privades o compartides, o la navegació virtual per les prestatgeries. Els lectors poden fer comentaris, puntuar els llibres, afegir etiquetes, o suggerir la compra de nous documents.  

Pel que fa l'AAAEC, es tracta d’un dipòsit digital que preserva i difon els audiovisuals d’arts escèniques a Catalunya, donant suport a la recerca i docència en àmbits acadèmics de l’Institut del Teatre.

El nou arxiu utilitza el programa DSpace, molt utilitzat en centres de recerca i universitats en repositoris de tesis electròniques, per exemple, ja que permet trobar i emmagatzemar documents digitals més fàcilment. La principal novetat que incorpora respecte a l'anterior programari utilitzat és l'accés als vídeos i arxius sonors des de qualsevol lloc, i no dins de les dependències de l'Institut com es feia fins ara. Per motius de propietat intel·lectual, una part important dels arxius tenen un accés restringit i només es poden visionar amb finalitats docents i de recerca.

Tant el nou Biblioescènic com l’AAAEC s'han integrat amb amb el sistema d'autenticació de l'Institut, de manera que alumnat i professorat poden validar-se amb la seva clau personal i accedir-hi des de qualsevol lloc, sense necessitat d'haver de recordar contrasenyes o noms d'usuaris addicionals.  

Amb aquest canvi tots els catàlegs i bases de dades del MAE estan desenvolupats amb programari lliure. Tant el nou Biblioescènic com l’AAAEC estan en fase de proves i per tant es poden produir errors en les consultes a la vegada que s’aniran incorporant noves funcionalitats.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x