Logo Institut del Teatre

El CPD col·labora en els actes d’homenatge a Joan Magriñà, qui va ser professor de l’escola durant 30 anys

Comparteix

26.4.2021

Joan Magriñá en una classe de dansa a l'Institut del Teatre, l'any 1940. Fotografia del fons delMAE

El Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre col·labora en els actes de commemoració del 25è aniversari de la mort del ballarí i coreògraf Joan Magriñà, impulsats per la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Magriñà, qui va ser professor de dansa del CPD entre 1944 i 1974, serà homenatjat amb diverses activitats entre els mesos d’abril i juny en la que va ser la seva ciutat natal.

En concret, el CPD participarà en l’acte que es durà a terme el 29 d’abril, a les 19.30 h, coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa, en el marc del qual dos alumnes de sisè curs de l’especialitat de dansa espanyola de l’escola, Gabriel Parra i Carla Pizarro, ballaran seguint un recorregut per les sales de l’exposició de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer on hi ha una mostra del llegat bibliogràfic i museístic de Joan Magriñà. A més, els alumnes faran una breu actuació final en què interpretaran diverses peces de l’escola bolera. L’actuació es podrà veure en directe (inscripcions a informació@victorbalaguer.cat o al telèfon 938 154 202) i també a través del Canal Blau de televisió, que l’emetrà els dies 1 i 2 de maig en un programa especial per recordar la figura del ballarí. 

El mateix dia 29, el Museu acollirà la taula rodona “El dia a dia del mestre al Liceu”, amb la participació de ballarins i ballarines com Carme Cavaller, Assumpció Aguadé, Coral Retamero i Emilio Gutiérrez, i l'escenògraf Ramon Ivars. D’altres conferències previstes per recordar Joan Magriñà tindran lloc el 27 de maig, amb “Magriñà, polifacètic coreògraf”, a càrrec de Guillermina Coll, Mercè Núñez i Maite Casellas, i el 17 de juny, amb “Vilanova en la dansa de Joan Magriñà” a càrrec d'Angi Brugueras i Laia Manuel. En els actes d’homenatge també hi col·labora l’Associació LicexBallet.

La commemoració del 25è aniversari de la mort del ballarí vilanoví es va iniciar l'any passat amb l'estrena de l'audiovisual dedicat a la seva figura. Aquest documental es pot veure a la mostra sobre Magriñà, que estarà oberta fins al 15 de juny al Museu Víctor Balaguer. L'exposició també compta amb el suport virtual de l'últim número de la publicació La Vitrina.

Magriñá, tot un referent

Joan Magriñà (Vilanova i la Geltrú, 23 de desembre 1903 - 11 de setembre 1995) va ser una de les figures més emblemàtiques i discutides de la dansa del nostre país. Va ser el coreògraf i mestre —tant de ballet clàssic com de ball espanyol— que recollí les influències estètiques de les avantguardes dels Ballets Russos de Diaghilev i que va donar l'impuls a la dansa escènica catalana del segle XX. Va contribuir a introduir i estendre el ballet a Catalunya i va formar tres generacions de ballarins catalans, tant en el si de l'Institut del Teatre com des de la seva escola privada i l'Escola del Liceu.

 


Continguts relacionats

  • Cartell de les activitats d'homenatge a Joan Magriñà

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x