Logo Institut del Teatre

L’Institut del Teatre publica el teatre complet de Rosa Victòria Gras i Perfontan

Comparteix

10.11.2020

Volum de textos de Rosa Victòria Gras

La col·lecció Repertori Teatral Català del Reservori Digital de l'Institut del Teatre (RedIT) ha publicat un nou volum dedicat dedicat a la dramaturga Rosa Victòria Gras.

Poeta, dramaturga, escriptora, traductora, doctora en Filologia Catalana, i professora, Rosa Victòria Gras i Perfontan ha estat un dels referents pedagògics de l’Institut del Teatre d’aquests darrers 30 anys.

Com a autora teatral, Gras ha escrit catorze peces escèniques en català, totes publicades però que es trobaven descatalogades o en revistes fora de circulació. Ara, l’Institut del Teatre publica el seu teatre complet en tres volums amb l’objectiu de donar accés a un dels conjunts de peces teatrals més potents tant a nivell dramàtic com literari, de la postguerra fins avui.

El criteri de selecció de les obres que hi ha a cada volum no respon a cap criteri cronològic ni d’ordre temàtic. Conjuntament amb l’autora, s’ha decidit que a cada llibre hi fossin representades diverses línies d’escriptura per tal que la lectura fos variada.

El primer volum inclou cinc títols, dues obres curtes i tres de llargues: Per testimoni, Sàskia (1970), Somniar la vida (1971), Balneari Celeste (1974), La vigília (1965), Mima, la boja sobre la teulada (1953).

La primera, Per testimoni, Sàskia, és el monòleg d’una dona amb impulsos assassins, una peça de maduresa, escrita en els darrers anys. Somniar la vida, és una peça ambientada a Roma amb el perfum de les flors més estranyes que va escriure Tennessee Williams. Balneari Celeste, és un hotel per a suïcides on estalvien la feina bruta als clients. La vigília, amb els seus complexos jocs d’alternança entre possibles realitats, és una obra tan terrible que, segons confessa l’autora, no va gosar d’escriure el veritable final que tenia al cap. Com a contrapunt amb el monòleg que encapçala el llibre, el volum clou amb la seva primera obra, Mima, la boja sobre la teulada, una de les peces preferides de l’autora que anticipa l’atmosfera i els temes del que seguirà.

Aquest primer volum ja es pot consultar de forma gratuïta a la web del RedIT. Els dos següents es publicaran properament.

D’altra banda, l’Institut del Teatre també ha dedicat un volum de la seva col·lecció «Converses» a Rosa Victòria Gras. Escrit per Albert Tola, primer alumne i després amic personal de Rosa Victòria, reprodueix l’entrevista mantinguda entre tots dos, a través de la qual és possible endinsar-se en els diversos aspectes de la labor intel·lectual, artística i reflexiva de l’homenatjada.

La col·lecció Repertori Teatral Català inclou una selecció dels millors textos de la literatura dramàtica en llengua catalana de tots els temps. Totes les publicacions són d’accés lliure i gratuït des del web RedIT.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x