Logo Observatori de les Arts Escèniques Aplicades

XIC projecte d'arts escèniques comunitàries, 10 anys de creació transformadora.

16.3.2021

©Alfred_Mauve_Parrhesia04.JPG

XIC és un projecte nascut al 2011 al Poble-sec, quan es va decidir celebrar el 5è aniversari del Pla Comunitari d'aquest barri de Barcelona, amb una rua de carrer, la Rua XIC, que va ser creada per veïnes/veïns, entitats i equipaments culturals. L’èxit va ser tal que es va decidir repetir i així naixia el XIC, un projecte que persegueix la convivència en la diversitat als barris i generar transformacions individuals i comunitàries mitjançant el teatre de creació col·lectiva.

Es tracta d’un projecte polièdric que té impacte, tant a nivell personal com col·lectiu i institucional, que conjuga lògiques tant del sector cultural com del social i el comunitari. Promou la democràcia cultural, d’una banda donant accés als processos creatius a persones que generalment no en tenen i, de l'altra, ocupant amb art comunitari alguns equipaments culturals de la ciutat. El Mercat de les Flors, el Festival Grec o l'institut del Teatre són algunes de les institucions que hi han col·laborat en diverses edicions i amb diverses formes de suport.
Tot això amb una producció professional i buscant en cada edició innovar en els aspectes artístics, tècnics i estètics.

En aquest anys s’han realitzat 13 projectes / produccions, en tres barris diferents de la ciutat de Barcelona, en format de passa carrers i en teatres, com l’Auditori de Sant Martí, el Mercat de les Flors, el Teatre Ovidi Montllor o el Teatre Tantarantana. Seguint amb els números es pot destacar les més de 350 persones diferents que han fet tot un procés de creació, així com les més de 3000 persones que han assistit de públic als espectacles en viu.

S'han tractat temàtiques relacionades amb les vivències de la comunitat, com són: la historia del barri, la convivència intercultural, la relació entre el veïnat, el vincle amb la cultura tradicional, la solitud de la gent gran, entre d’altres. En tots els casos, el treball parteix d’una exploració i un treball de creació col·lectiva, cercant sempre la recerca de solucions a les realitats presentades.

A l’abril de 2021 es projectarà a l'Auditori de Sant Martí de Provençals el mig metratge “Barri de paper i tinta” resultat de la primera edició al barri del Coll. Si voleu més informació, així com saber de pròximes edicions podeu consultar a: http://www.sismecreatiu.com/projecte-xic/

Font: Projecte XIC

Imatge: Alfred Mauve


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x