Logo Observatori de les Arts Escèniques Aplicades

L'Ajuntament de Barcelona impulsa 10 mesures extraordinàries en l’activitat i el teixit culturals per fer front a l’impacte de la COVID-19

19.3.2020

mesures_icub.jpg

L’Ajuntament de Barcelona activa un primer paquet de mesures dirigides al sector cultural per respondre a la situació generada per la COVID-19. Es tracta d’iniciatives i propostes per començar a fer front a una crisi que ja està afectant al teixit cultural de la ciutat. La voluntat del Govern municipal és intentar ajudar a que la cultura segueixi viva i que ens ajudi a recuperar el pols ciutadà quan superem aquest episodi.

Les 10 primeres mesures per intentar pal·liar els efectes del coronavirus en el texit cultural

1.Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base. 

2.El Grec 2020, a totes amb el sector teatral i artístic. El festival d’estiu de Barcelona afegirà a la programació d'aquesta edició el màxim nombre de produccions de companyies del país i de la ciutat que hagin quedat cancel·lades des del 15 de març al 30 d’abril o dates posteriors si segueix la situació d’emergència i alarma. 

3.La Quinzena Metropolitana, de nou en dansa. El pròxim mes de juliol, conjuntament amb la resta d’ajuntaments metropolitans organitzadors d’aquest certamen, es tornaran a programar els espectacles de dansa al carrer. 

4.Avançament de caixets de programacions posposades. L’Ajuntament avançarà a companyies i artistes part dels caixets dels espectacles i activitats programats i posposats per efecte de la crisis.

5.Un milió per a les biblioteques. L’Ajuntament destinarà una partida d’inversió extraordinària d’1 milió d’euros, canalitzada mitjançant llibreries de Barcelona, per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.

6.Sant Jordi i Món Llibre. L’Ajuntament facilitarà a la Cambra del Llibre i a la resta d’actors implicats tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en què finalment se celebri el Sant Jordi d’enguany. El festival literari Món Llibre, que organitza l’Ajuntament i té lloc al CCCB i al MACBA, es reprograma i es farà els pròxims 20 i 21 de juny.

7.Reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música que tenen lloc a Barcelona en cas que sigui necessari. .

8.Districte Cultural Expandit. La propera convocatòria d’aquesta programació serà més àmplia per donar cabuda al major nombre possible de produccions que es vagin cancel·lant. 

9.Taxes i tributs. Reforçament dels fons destinats a la convocatòria per subvenció de l’IBI de l’ICUB per a entitats culturals obertes al públic. Creació de subvencions per finançar el 100% de les taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.

10.Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural, tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques. 

 

L’Ajuntament de Barcelona fa també una crida a les administracions competents en matèria cultural, l’Estat i la Generalitat, a emprendre mesures fiscals i econòmiques que reverteixin positiva i transversalment a tot el sector.

-A l’Estat:

A destinar enguany els 25 milions d’euros previstos a l’acord entre governs i canalitzat mitjançant el conveni de colideratge (bicapitalitat) que cal formalitzar, prioritàriament amb dos grans objectius:

-Fer front al dèficit conjuntural que es produeixi als equipaments de capitalitat entre el 15 de març i el final del període que abasti l’estat d’alarma.

-Fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat.

A reduir l’IVA cultural al tipus mínim establert del 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020.

A establir nous criteris per adequar al nou context la definició de causa “per força major” per tal de facilitar -en cas que sigui necessari- la reprogramació d’esdeveniments culturals sense perjudici del conjunt de les parts, tot contemplant les diverses casuístiques del sector cultural i l’impacte de la crisi en la seva viabilitat econòmica.

-A la Generalitat:

A crear un espai de coordinació mentre duri la crisi per tal de canalitzar conjuntament les mesures en l’àmbit de la cultura que impliquin a ambdues institucions.

A  tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per tal d’obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros, a interès molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals, facilitant-ne els tràmits necessaris.

 

Amplia la informació en aquest enllaç


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x