Logo Institut del Teatre

Continua «Prospective Actions (Catalunya 2014-2018)», al Mercat de les Flors

Comparteix

5.11.2020

La instal·lació catalana premiada a la PQ19. Fotografia: Xènia Cubí

Fins al 15 de novembre es pot visitar al vestíbul del Mercat de les Flors «Prospective Actions (Catalunya 2014-2018)», la instal·lació guanyadora de la Quadriennal d'escenografia de Praga 2019.

Prospective Actions és una instal.lació interactiva creada pels graduats de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), les escenògrafes Xesca Salvà i Laura Clos “Closca” i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, per l'exposició internacional d’escenografia més important del món, que es va celebrar el juny de l’any passat a Praga.

L’Institut del Teatre lidera la representació de Catalunya a la Quadriennal des de l’any 1987 i, en aquesta ocasió, la instal·lació creada va guanyar el premi a la millor instal·lació en la secció de «Països i Regions»r

«Prospective Actions (Catalunya 2014-2018)»  és una instal·lació interactiva que convida el públic a jugar i prendre consciència sobre els enfrontaments entre les estructures de poder i la societat. La proposta tracta sis conflictes urbans succeïts entre el 2004 i el 2018 a Catalunya, com són l’ocupació el 2004 de la Catedral de Barcelona per part d’immigrants sense papers, les accions d’aturem el Parlament el 2011, el desallotjament de Can Vies el 2014 i el del banc expropiat el 2016, el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017 i les manifestacions amb motiu de la sentència de la Manada.

Els escenògrafs Anna Alcubierre, Paco Azorín, Cube.bz, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Eugenio Szwarcer van ser convidats pels autors de la instal:lació a pensar sobre aquests conflictes des d’una perspectiva performativa i escenogràfica, posant a l’abast del públic, al voltant d’una gran taula rodona, un tauler de joc o un escenari per endinsar-se a la reproducció de cadascun d’aquests enfrontaments amb objectes quotidians com una forquilla o un globus.

Aquesta instal·lació ha estat guardonada amb el premi a la millor instal·lació en la secció de «Països i Regions» a la 14a edició de la Quadriennal d’Escenografia de Praga (PQ), l’exposició internacional d’escenografia més important del món, que es va celebrar el juny de l’any passat.

El jurat de la PQ va reconèixer la instal·lació de la delegació catalana per ser una escenografia de “sabotatge, d’acció política, revolució i protesta”. Alhora va destacar que l’obra examina des de molts punts de vista la relació entre disseny i democràcia.

Les comissàries de la mostra i professores d’escenografia de l’ESAD de l’Institut del Teatre, Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa, van agrair en el moment de recollir el premi la participació de totes les persones que han fet possible rebre el guardó. En concret, Puigdefàbregas, va remarcar els dos anys d’intens treball previ, i va assegurar que “el guardó dona a l’art el poder de pensar i de fer-se preguntes sense tenir por”. Per la seva banda, Marta Rafa, va afegir que “l’art ha de ser sempre lliure” i va agrair especialment la feina dels estudiants de l’Institut del Teatre que han fet de voluntaris a la Quadriennal, així com a l’Institut Ramon Llull pel seu suport en l’esdeveniment.

«Prospective Actions (Catalunya 2014-2018)» estarà present al vestíbul del Mercat de les Flors fins al 15 de novembre. i ara mateix és una de les poques accions paraescèniques que es pot visitar a Catalunya donada la situació de restriccions pel COVID-19. Es podrà visitar de forma gratuïta de dijous a diumenge de 18 h a 21 h al vestíbul del Mercat amb reserva prèvia . Els passis són de 50 min, amb aforament de 5 espectadors per funció. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x