Logo Institut del Teatre

Carles Soldevila i Zubiburu

Estrena: Teatre Català Romea, Barcelona18-12-1922
Publicació: BarcelonaAntoni López Llausàs1921

Redactor/a: Núria Santamaria Roig

Descripció

El matrimoni de Rosina i Oriol i el seu amic Eduard han estat els únics supervivents del naufragi d'un vaixell que anava cap a Amèrica. Fa un any que tots tres romanen en una illa deserta. Oriol l'ha feta habitable traient partit de les restes del vaixell amb els seus coneixements d'enginyer, mentre Eduard s'ha ocupat de la provisió d'aliments.

La commemoració de l'aniversari de l'arribada fa que Rosina evoqui amb nostàlgia els petits plaers de la vida barcelonina i del seu refinat cercle social; en contrapartida, Eduard, que ha esdevingut l'amant de la dona en els darrers mesos i que viu amb inquietud la traïció a l'amic i els neguits que les trobades furtives causen a Rosina, decideix proposar una nova regulació de les normes de convivència que institucionalitzi la bigàmia dins la seva petita comunitat.

Eduard se serveix de la seva traça dialèctica de jurista per convèncer Oriol, que accepta a contracor la solució, bo i admetent que potser mai no sortiran d'aquella illa. Quan els dos homes exposen l'alternativa a Rosina, la dona s'escandalitza i es nega en rodó a l'acord de compartir-la com si fos «una criatura sense ànima» que ambdós homes han pres, i els fa jurar solemnement que no en tornaran a parlar mai més.

Eduard es dol d'una resistència que el portarà a la desesperació i al suïcidi, però Rosina treu ferro a la dramàtica reacció del seu amistançat i li deixa entreveure dissimuladament que res no canviarà entre ells. L'advocat comprèn aleshores que si fa un any es van salvar ells, la resolució de Rosina salva vint segles de civilització.


Significació

Carles Soldevila va publicar per primer cop la peça dialogada el 1921, dins d'un recull de narracions titulat Una atzagaiada i altres contes. Gràcies a la insistència de Josep M. Millàs-Raurell, l'obra en un acte es va estrenar l'any següent en el marc d'una de les sessions del cicle de Vetllades Selectes al Teatre Català Romea (18 desembre 1922), que tots dos autors havien impulsat amb el concurs de l'empresari Josep Canals. Civilitzats, tanmateix! completava la presentació d'El paquebot Tenacity, de Charles Vildrac, traduïda al català per Soldevila mateix.

A desgrat de suscitar alguns recels d'ordre moral, l'obreta va ser prou ben rebuda per la crítica del moment, que en va subratllar l'enginy i la modernitat. I devien ser aquestes característiques les que en possibilitaren la projecció fora dels escenaris catalans: va ser traduïda a l'italià per Giuseppe Ravegnani i estrenada al Teatri degli Independenti de Roma el 1925, dirigida per Anton Giulio Bragaglia; Juan Chabás en va fer una versió en castellà el 1930, que la companyia d'Enrique de Rosas va passejar per terres llatinoamericanes.

Mereix una menció especial la traducció en francès, signada per Adolphe Falgairolle i Francesc Presas, publicada a la revista Candide el 1927, perquè aquesta feta ha alimentat les especulacions sobre el presumpte plagi comès per André Roussin anys després. Les similituds entre la peça en un acte del català i La petite hutte, que Roussin va estrenar el 1947, a Brussel·les primer i a París després, han donat pàbul a la creença —mai comprovada fefaentment— que la traducció de Falgairolle i Presas va ser el punt de partida per a l'obra en tres actes de Roussin. La comèdia francesa va adquirir una gran popularitat en ser adaptada al cinema el 1957: The Little Hut va ser dirigida per Mark Robson i protagonitzada per Ava Gardner, David Niven i Steward Granger.

Civilitzats, tanmateix! va ser reposada en diverses ocasions durant els anys vint i trenta. Després de la Guerra Civil, la companyia d'Esperança Ortiz i Josep Burguera van ser els primers professionals a representar-la de nou (Romea, 21 juliol 1947); Artur Carbonell en va dirigir una escenificació el 1959 amb alumnes de l'Institut del Teatre, i quatre anys després l'obra es va tornar a escenificar al Romea (28 setembre 1963) dins la programació del VI Cicle de Teatre Llatí, a càrrec de la Companyia Catalana del Festival, que encapçalava Joan Capri i que va dirigir Ricard Salvat. Fent parella amb un monòleg elaborat a partir de la novel·la Fanny (1927), Civilitzats tanmateix! va reaparèixer en el Cicle de Teatre Clàssic Català que el Centre Dramàtic de la Generalitat va organitzar a començament dels anys noranta (Romea, 9 novembre 1991). Finalment, el 2006 es va estrenar al Teatre Condal de Barcelona una comèdia musical, inspirada en la comèdia de Soldevila, amb lletres de Jordi Galceran i Esteve Miralles i música d'Albert Guinovart i Sergi Cuenca (4 gener 2006).

Atesa la seva significació dins de la història del teatre català, la comèdia soldeviliana ha tingut dues versions televisades: en va dirigir la primera Jordi Bas, el 1977, per al programa Taller de comèdies del circuit català de TVE, i la segona va formar part de la sèrie de programes En escena. 100 anys de teatre català, emès per TV3.


Bibliografia
  • Fàbregas, Maria Rosa. «El somni de les microsocietats. El concepte d'illa en el teatre català». Serra d'Or, núm. 256 (gener 1981), p. 53.
  • Muñoz i Lloret, M. Teresa. «Estudi introductori». A: Vilanova, Emili [et al.]. Cinc peces en un acte. Barcelona: Edicions 62, 1989, p. 22-25.
  • Muñoz i Lloret, M. Teresa. «Civilitzats, tanmateix: una mirada irònica a la burgesia». A: Cicle de teatre clàssic català, temporada 1991-1992. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1991, p. 32-33.
  • Santamaria, Núria. «El primer teatre de Carles Soldevila i la comèdia burgesa». Llengua & Literatura, núm. 6, 1994-1995, p. 53-69. En línia: <http://www.raco.cat/index.php/LlenguaLiteratura/article/view/220409/301192>. [Consulta: 1 setembre 2015].
  • Santamaria, Núria. «Els tràfecs dels nàufrags». L'Avenç, núm. 311 (març de 2006), p. 48-52.

Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x