Logo Institut del Teatre

Avinguda de Josep Tarradellas, 17, Viladecans (Baix Llobregat).

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 2003
Descripció

L'Atrium de Viladecans es va inaugurar el 2003 fruit del Pla Estratègic Municipal, que va comptar amb participació ciutadana. És un complex cultural i esportiu amb piscines i pistes esportives cobertes i descobertes, una sala de teatre auditori i una sala polivalent. L'Atrium està situat a prop del torrent Ballester, una zona que amb la urbanització va esdevenir un eix vertebrador del municipi, amb espais públics, culturals i d'oci, i que al llarg de l'avinguda de Josep Tarradellas inclou també la Biblioteca de Viladecans (del 1998), el parc del Torrent Ballester i els cinemes Lauren.

El projecte de l'Atrium és obra dels arquitectes Esteve Bonell i Josep Maria Gil, amb projecte escenotècnic de Dino Ibáñez. L'arquitectura dóna autonomia funcional i estructural a les diferents parts del complex, que inclou una piscina coberta, un poliesportiu i un teatre, però els agrupa en un edifici que té una imatge unitària. Un llarg vestíbul a la manera d'un carrer cobert organitza l'interior i els accessos als diversos recintes. L'exterior està definit per una llarga escalinata i els volums característics dels diversos espais de l'equipament en ordre descendent d'altures, des de la caixa escènica del teatre, d'obra de fàbrica, fins als lluernaris de la pista coberta de bàsquet i el volum més baix de la piscina.

El teatre auditori té una gran platea que s'obre en pendent fins al gran amfiteatre, una graderia que s'interromp i es retalla amb els dos accessos i els trams d'escales. La sala del teatre té 24 m d'amplada per 28 m de llarg. Té un aforament de 828 espectadors, i l'escenari té unes dimensions de 18 m de boca i 12 m de fons, amb una alçària de la boca de 7,5 m i una alçària fins al teler de 20 m, amb tres galeries. La sala petita és un espai polivalent situat entre el foyer de la sala gran i la pista coberta. Aquesta sala pot disposar d'un escenari amb 12 m de boca i 10 m de fons. Segons la distribució, l'aforament de la sala petita pot anar dels 266 seients (en grada i en butaca en pla) fins als 500 espectadors (drets).


Activitat

El teatre de l'Atrium es va inaugurar el 7 de setembre del 2003 amb el musical La Perritxola, de Dagoll Dagom. La Sala Petita va acollir les Nits d'Arts Escèniques, amb format de cafè-teatre i sessions de mitjanit. L'Atrium és un equipament que en la seva faceta escènica i cultural es marca com a àmbit d'influència l'àrea geogràfica entre l'Hospitalet de Llobregat i Vilanova i la Geltrú, i també vol atreure el públic de Barcelona. Té una programació regular i anual d'espectacles de teatre, dansa i música i espectacles familiars, a més d'activitats escèniques paral·leles com assajos oberts, classes magistrals i tallers.

També s'hi fan activitats educatives, com les visites teatralitzades del Dia Internacional del Teatre i la Mostra de les Escoles de Dansa, i s'organitzen activitats als instituts amb creadors escènics. A l'Atrium s'hi duen a terme la coproducció d'espectacles i residències artístiques. En aquest darrer apartat han passat pel complex noms com Carles Santos, La Fura dels Baus, Sol Picó, Standstill, Dei Furbi, Lanònima Imperial, La Cubana i Calixto Bieito. En les darreres temporades, l'Atrium estatja projectes com el de l'Ateneu de les Arts de Viladecans,un projecte sociocultural per als barris de ponent del poble, i està obert a diversos grups i companyies escèniques locals, com l'Agrupació Mossèn Cinto Verdaguer, la Cia. Anthurium, la Cia. T-Atroz, Javi Serrano, Street Style, Le Danse i Caviga. El complex organitza i acull en els seus diferents espais esdeveniments de tot tipus, públics i privats.


Bibliografia
  • Ajuntament de Viladecans. Pla Director Atrium de Viladecans. Viladecans: Ajuntament de Viladecans, 2013.
  • Bonell i Gil Arquitectes. «Equipament esportiu i cultural "Atrium"». Arxius d'Arquitectura a Catalunya, 2010. <http://arxiusarquitectura.cat/arquitectura/fitxa/A0230> [Consulta: 10 juny 2013]

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x