Logo Institut del Teatre

Curs d'Expert en Tècniques de Grup i Psicodrama

Del 27 d'octubre de 2017 al 8 de juliol de 2018
Crèdits: 15 ECTS

Inici de preinscripció: 15 de maig de 2017
 


 

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona col·labora amb l'Institut de Formació Continuada de la Universitat de Barcelona i el Grup Formació. Ment, Cos i Societat en el curs d'Expert en Tècniques de Grup i Psicodrama que tindrà lloc a les seves instal·lacions de la seu de Barcelona, 27 d'octubre de 2017 al 8 de juliol de 2018.

Objectius
Estudi teòric i entrenament tècnic en psicoteràpia de grup i psicodrama que permetin desenvolupar tasques de prevenció, atenció i rehabilitació en els camps de l’atenció en Salut Mental i Salut Comunitària.

Metodologia docent
Classes teòriques. Entrenament per al rol de psicoterapeuta de grup i de psicodramatista. Aprenentatge a través de l’experiència vivencial. Sessions clíniques i simulació de materials clínics. Elaboració de treballs teòrics, clínics i d’investigació. Pràctiques clíniques i de salut mental.

Sistema de garantia de qualitat
Es realitzaran sense excepció entrevistes prèvies a l’admissió de l’alumne. Es formarà un consell docent que vetllarà pel compliment del programa i dels seus objectius. S’implementarà un procediment per a l’anàlisi de la satisfacció dels estudiants.

A qui va dirigit
Expert en Tècniques de Grup i Psicodrama: Graduats, llicenciats o diplomats en estudis vinculats al camp de la salut, la salut mental, l’educació i les arts escèniques.

Calendari
Les classes s’organitzen en un cap de setmana mensual
28 i 29 d’Octubre de 2017
25 i 26 de Novembre de 2017
16 i 17 de Desembre de 2017
13 i 14 de Gener de 2018
17 i 18 de Febrer de 2018
17 i 18 de Març de 2018
14 i 15 d'Abril de 2018
12 i 13 de Maig de 2018
9 i 10 de Juny de 2018
7 i 8 de Juliol de 2018

Dissabtes de 10h a 14h i de 15h a 19h
Diumenges de 10h a 14h

Preu
2130,00 € + 70 € matrícula UB.
Descomptes
6 matrícules amb el 50% de descompte per a docents i graduats de l'Institut del Teatre. 

Inscripció i matriculació
A partir del 15 de maig de 2017. El procés de matriculació es gestiona directament des d’aquesta adreça electrònica: formacio@grup.com.es o al telèfon 93 2051380. Per consultar la pàgina web de GRUP Formació entreu aquí

Titulació
Els participants que compleixin els requisits previstos en la normativa acadèmica de la Universitat de Barcelona i que hagin superat satisfactòriament el sistema d’avaluació obtindran la titulació d'“Expert en Tècniques de Grup i Psicodrama”, atorgat per l’Institut de Formació Continua-UB amb la col·laboració de GRUP FORMACIÓ.
Els participants que no comptin amb la titulació universitària prèvia i que hagin superat satisfactòriament les proves d’avaluació corresponents obtindran la titulació de “Certificat d’Extensió Universitària en Tècniques de Grup i Psicodrama”.

Impartició
Aules de l'Institut del Teatre de Barcelona. Pl. Margarida Xirgu, s/n

Equip docent i Consell Assessor

Raúl Vaimberg Grillo
Director del programa. Metge psiquiatre. Doctor en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Màster en Societat de la Informació per la UOC. Psicodramatista. Psicoanalista. Psicoterapeuta. Director de GRUP. Membre de la IAGP (International Association for Group Psycotherapy and Group Processes). Membre de la FEAP. Membre de la Sociedad española de psicoterapia y técnicas de grupo (SEPTG). Membre de la Asociación española de psicodrama (AEP). Membre de IPSI formació. Membre de CRAPPSI. Docent en temes de psicodrama, psicoanàlisis i psicoteràpia de
grup des de l’any 1985. Ha realitzat diverses publicacions, destaquen: Psicoterapia de grupo. Psicoterapia de grupo online (2012) i Psicoterapia de grupo y Psicodrama (2015).

Maria Teresa Anguera Argilaga
Catedràtica de Metodologia de les Ciències del Comportament de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Psicologia i en Dret per la Universitat de Barcelona i Doctora en Psicologia per la mateixa universitat. Ha impartit docència a la Universitat de Barcelona en tots els nivells, i de diverses assignatures metodològiques. També ha impartit classes de Doctorat, Màster i Postgrau a diverses universitats de Espanya i Portugal. Ha realitzat diverses publicacions a Espanya i a l’estranger. Destaca l’autoria / coautoria de 20 llibres, 80 capítols de llibres, i 92 articles en revistes científiques.

Mónica Lombardo Cueto
Professora d’expressió corporal (Escuela Nacional de Danza de Buenos Aires). Jo-Auxiliar de Psicodrama i Psicodansa (Asociación Argentina de Psicodrama y Psicoterapia de Grupo). És autora de Psicoterapia de grupo y Piscodrama (2015).

Lluís Albaigès Sans
Llicenciat en Medicina per la U.A.B., especialista en psiquiatria. Psicoterapeuta d’orientació psicoanalítica, consultor de grups i organitzacions. Cap clínic i cap de servei al Centre de Salut Mental de l’Hospitalet i des de 2010 director de l’Àrea Assistencial en Salut Mental Comunitària de l’Hospitalet, actualment també president de la Secció
Col·legial de Metges Psiquiatres i membre de la Junta de la FCCSM.

Antonio Simón Rodríguez
Llicenciat en art dramàtic. Màster Universitari d’Estudis Teatrals per la UAB. Professor de l’Institut del Teatre de Barcelona (direcció d’actors i tallers d’interpretació). Professor del MUET (Màster Universitari d’Estudis Teatrals. UAB).

Joan Manuel Blanqué
Metge psiquiatra. Doctor en Medicina per la UB. Coordinador de la Secció de formació
de dinàmica grupal de l’Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica. Organitzador de seminaris experiencials. Ex-coordinador del Programa de Psicosis incipient del Centre de Salut Mental de Montjuïc de la Fundació Hospital Sant Pere Claver.

Víctor Martí Carrasco
Psicòleg clínic. Coordinador del CAS de Rubí (Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències) del Consorci Sanitari de Terrassa. Director de la Fundació Congrés Català de Salut Mental. Membre de la secretaria permanent de la
Coordinadora de CAS de Catalunya i membre del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Raimon Avila
Llicenciat en Dansa Contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona. Completa els seus estudis a l’escola Mudra, de Maurice Béjart, a Brussel·les. Imparteix classes de Tècniques de consciència corporal, moviment i tallers d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’Escola Superior de Música de
Catalunya. És autor de Jirí Kylian: somniador de danses (2003) Moure i commoure, consciència corporal per a actors, músics i ballarins (2011) i Impulsos, emoció i qualitat de moviment en l’intèrpret escènic (2016).

Begonya Vázquez Lejárcegui
Psicòloga clínica. Psicoterapeuta ACPP. Psicoanalista SEP. Psicòloga adjunta a L’Equip d’Atenció al Menor de la Fundació Sant Pere Claver.

Marissa Josa Armengol
Llicenciada en Arts Dramàtiques. Professora de tècnica de veu i interpretació a l’Institut del Teatre. Actriu.

Andreu Carandell
Actor, director i dramaturg. És especialista en Tècniques de Teatre de l’Oprimit i professor de Tècniques Actorals i Creació Col·lectiva de l’Institut del Teatre. El 1989 funda la Companyia de titelles "Turruquena". Ha sigut docent a Alemanya, Corea, Japó, Brasil i Letònia.

Andrés Bartos
Graduat universitari en Art i Disseny de L'Escola Massana de Barcelona i la UDK de Berlín. Co-creador del taller de Cinema Interior a GRUP, una aproximació al psicodrama des de l'òptica del cinema.

Elida Cora Fueguel de Kaminker
Llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universidad de Buenos Aires, Argentina. Doctora en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. Llibres publicats: Interacción en el aula (2000). Innovemos el aula, creatividad, grupo y dramatización (amb Maria Rosa Montolui, 2000). Las ludotecas. Instituciones de juego de María Borgia (col·laboració, 2000). El malestar docente, propuestas para reducir el estrés del profesorado (amb María Rosa Montoliu, 2005).

José Antonio Estévez Araujo
Doctor en Dret i Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Catedràtic de Filosofia del dret en aquesta universitat. Ha publicat, entre altres, els llibres Schmitt en Weimar (1988), La constitución como proceso y la desobediencia civil (1994) i El revés del Derecho (2006). Actualment dirigeix l’equip d’investigació reconegut de 'Filosofia del Dret' de la Universitat de Barcelona.

Estructura
EXPERT EN TÈCNIQUES DE GRUP I PSICODRAMA

125 hores presencials. 15 crèdits ECTS.
• M1 (8 crèdits ECTS): Teoria i tècnica de la psicoteràpia de grup i el psicodrama.
• M2 (7 crèdits ECTS): Aplicacions de la psicoteràpia de grup i el psicodrama.

Unitats temàtiques
Teoria
• T1. Història de la psicoteràpia de grup i el psicodrama.
• T2. Teoria psicodramàtica clàssica
• T3. Teoria dels grups i psicoteràpia de grup
• T4. Teoria de l'escena
• T5. Psicopatologia psicodramàtica
• T6. Psicoteràpia psicodramàtica
• T7. El cos en psicodrama
• T8. Metodologia d’investigació en grups i en psicodrama
Tècnica i entrenament
• P1. La sessió de psicodrama i l’equip psicodramàtic
• P2. Tècniques psicodramàtiques
• P3. Entrenament corporal en psicodrama
• P4. Entrenament actoral en psicodrama
• P5. Direcció escènica en psicodrama
• P6. Role playing per a l’entrenament de psicoterapeuta de grup i psicodramatista
• P7. Pràctica i Investigació clínica
Tallers
• Titelles
• Màscares
• Dansa
• Cinema
• Teatre i teatre amb objectes
• Arts plàstiques

Més informació
GRUP Formació
Negrevernis 11, Esc. A, 1º 2ª.
08034, Barcelona.
Tel. 93 2051380
info@grup.com.es
www.grup.com.es

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat