Logo Institut del Teatre

Llibres, flors i dansa per Sant Jordi a l’Institut del Teatre

Comparteix

22.4.2024

Llibres publicats per l'IT el 2024

La celebració de Sant Jordi 2024 a l’Institut del Teatre anirà més enllà de la jornada del 23 d’abril, i inclourà activitats de difusió de la lectura d’arts escèniques durant tota la setmana. Però al marge de les activitats, un any més, aprofitem Sant Jordi per repassar les darreres publicacions editades sota el segell de l’Institut del Teatre i descobrir el plaer de llegir arts escèniques.

Llegir arts escèniques

En aquest primers quatre mesos de 2024, l’Institut del Teatre ha editat diversos títols d’interès que, sens dubte, poden ser una opció interessant per aquest Sant Jordi.

L’any va començar amb la publicació d’un nou text de la col·lecció «Converses» dedicat a l’actriu, creadora i exprofessora de l’Institut del Teatre, Mercè Managuera. El volum Mercè Managuerra. Un camí llarg. Homenatge als meus mestres, repassa l’aprenentatge de l’artista a través d’una conversa amb Andrea Bel, graduada en Direcció i Dramatúrgia a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD).

També es va incorporar al març com a novè títol de «Converses» el volum Jordi Coca. Mirar endarrere per anar endavant, on el Doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Lleida Jordi Malé repassa la carrera professional i literària de Coca a través d’un diàleg molt interessant.

Al febrer va sortir a la venda Travy, un text de Pau Matas i Oriol Pla, que engreixa la col·lecció de textos teatrals Dramaticles, coeditats amb l’editorial Comanegra.

Una altra col·lecció que ha sumat títols aquest 2024 és la del «Repertori Teatral Català», amb la publicació d’El ventríloc: tragèdia en tres actes i tres quadres de Joan Brossa, i Lucrècia o Roma Libre de Joan Ramis i Ramis.

Tennessee Williams ha estat també un dels autors que signa una altra de les darreres publicacions: Teatre Maleït II. El volum, de Prometeu Edicions amb el patrocini de l’Institut del Teatre, inclou els textos De sobte el darrer estiu i Vieux Carré. Es tracta d’una edició bilingüe anglès – català, amb pròleg de Xavier Albertí i traducció del dramaturg i professor de l’ESAD Marc Rosich.

Entre les últimes obres publicades, destaca la versió impresa i digital del text clàssic d’Eurípides Les bacants, l’última tragèdia d’aquest autor grec, amb traducció de Joan Casas.

Finalment, aquesta semana surten a la llum dos textos més de la col·lecció «Repertori Teatral Català», disponibles en versió digital, a través del reservori, o bé en impressió sota demanda a la Llibreria de la Diputació de Barcelona. D’una banda, trobem Tres textos de Màrius Gifreda, un dels dramaturgs catalans més oblidats, que inclou L'anònim blau (1931), L'assasinat d'un barret fort (1932?) i Somni celestial (1948-1957). De l’altra, La vesita de Joan Ferrandis d'Herèdia, l’única peça teatral del poeta valencià del segle XVI.

Tots els textos els podeu trobar a la Llibreria de la Diputació de Barcelona, que per Sant Jordi trobareu també en una paradeta a la Rambla de Catalunya.

Una setmana d’activitats al MAE

Una de les activitats estrella del Museu de les Arts Escèniques (MAE) és la «Caça de llibres» que tindrà lloc entre el dilluns 22 i el divendres 26 d’abril, a través de la qual el museu regalarà deu publicacions de l’Institut del Teatre de diferents temàtiques. Cada dia es publicaran pistes a les xarxes socials del MAE per trobar els dos volums que s’amagaran a diari.

D’altra banda, en el marc de la campanya Bookcrossing de les biblioteques de museus que organitza la biblioteca d’Artium – Centre Museu d’Art Contemporani del País Basc, el dia de Sant Jordi el MAE permetrà l’accés lliure al text d’Eurípides Les bacants, darrer text dramàtic publicat per l’Institut del Teatre, amb traducció de Joan Casas.

El MAE participa també enguany en el programa Montjuïc, un llibre obert, impulsat pels Centres Cívics de Barcelona Albareda i El Sortidor per donar a conèixer les biblioteques, arxius i centres de documentació de l’entorn de Montjuïc.

Jocs Florals al Conservatori Professional de Dansa amb Carlota Subirós

Com és habitual, el Conservatori Professional de Dansa (CPD) també organitza un acte intern per celebrar Sant Jordi amb la celebració dels Jocs Florals. La jornada, que inclou la lectura dels textos guanyadors dels Jocs Florals i el lliurament dels premis, compta cada any amb una convidada d’honor, que enguany és la directora d’escena i professora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), Carlota Subirós. L’alumnat de 1r de batxillerat entrevistarà la Carlota per conèixer els processos de creació i després alumnes de les tres especialitats de dansa ballaran diverses peces pròpies.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x