Logo Institut del Teatre

L’Institut del Teatre presenta una exposició dedicada a la trajectòria internacional d’Àngel Guimerà

Comparteix

30.4.2024

Imatge de l'exposició «Volta al món d'Àngel Guimerà» del MAE de l'Institut del Teatre

En el marc de l’Any Guimerà que commemora aquest 2024 el centenari de la mort del poeta, dramaturg i activista de les lletres catalanes Àngel Guimerà, l’Institut del Teatre acull a partir del 26 d’abril l’exposició «Volta al món d’Àngel Guimerà».

La mostra, impulsada des del Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre, explica i il·lustra la trajectòria internacional d’Àngel Guimerà per Europa, Nord-Amèrica i Amèrica Llatina, des de les estrenes a Madrid de la mà de María Guerrero i Fernando Díaz de Mendoza fins a Jinkyō [Aquest món polsós, 1924], una pel·lícula japonesa basada en Terra baixa.

L'exposició segueix el recorregut internacional de l'obra dramàtica de Guimerà amb una setantena d’imatges i documents: fotografies, programes de mà i cartells internacionals. A més, aplega informació sobre les adaptacions a altres formats de l'obra de Guimerà, especialment a partir de l'òpera verista Tiefland, que va servir de disparador per adaptacions cinematogràfiques a països com Alemanya, Mèxic o Japó. La mostra es fa ressò també de l’impacte dels textos de Guimerà en altres canals i formats com la ràdio, el còmic o la televisió catalanes.

La mostra reprodueix una selecció d'imatges desconegudes pel públic general que fan referència a l’impacte de l’obra de Guimerà fins a quinze països diferents. Destaquen imatges com els fotogrames de la pel·lícula japonesa basada en Terra baixa, que avui es considera perduda; de pioners del cinema nacional com La fiesta del trigo (1914) de José de Togores; o fotografies de grans actors internacionals en el paper de Manelic, com Giovanni Grasso o Pablo Podestà, i de Marta, interpretada per Bertha Kalich o Florence Roberts, entre altres.

Acte especial de l’obertura al públic

El dijous 25 d’abril, a les 19 h, tindrà lloc un acte a l’Auditori de l’Institut del Teatre, que marca l’obertura al públic de l’exposició, que es podrà visitar lliurament fins al 20 de setembre de 2024 al vestíbul de l’Institut del Teatre.

L’acte comptarà amb la intervenció de Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre i Anna Valls, directora del Museu de les Arts Escèniques, així com dels comissaris de la mostra, Enric Gallén i Martí Romaní. Tancarà l’activitat una lectura dramatitzada de fragments de sis personatges femenins d’Àngel Guimerà, a càrrec de l’actriu Mireia Aixalà. 

Altres activitats del MAE

A banda de l’exposició, el MAE ha contribuït en la commemoració de l’Any Guimerà amb un episodi del seu canal de pòdcast «Tothom a escena!» dedicat al dramaturg. En el pòdcast intervenen Ramon Bacardit, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, expert en teatre català del segle XIX i comissari de l’Any Guimerà, i Martí Romaní, Màster Universitari d’Estudis Teatrals i comissari de l’exposició «Volta al món d’Àngel Guimerà».

Per tot això, el MAE treballa enguany en acabar de digitalitzar els fons d’arxiu i museu i els manuscrits i altres documents bibliogràfics inèdits d’Àngel Guimerà, que compartirà en els seus catàlegs en línia i a les xarxes a través del hashtag #AnyGuimerà.

L’Any Guimerà és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Institució de les Lletres Catalanes, coorganitzat per l’Ajuntament del Vendrell, seu de la Casa Museu Àngel Guimerà, i comissariat pel filòleg Ramon Bacardit.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x