Logo Institut del Teatre

Curs de composició i acompanyament musical per a dansa i arts escèniques. A partir de la pràctica conjunta interdisciplinària

 

CURS TANCAT

 


(Curs pendent d'aprovació per l'òrgan competent) 

 

Dades bàsiques del curs

(Cliqueu a sobre els títols per anar a la informació)

1. A qui s’adreça:Acompanyament musical 2
2. Sortides professionals:
3. Programa:
4. Tipus de curs:
5. Dates:
6. Total hores:
7. Horari: 
8. Modalitat:
9. Lloc d’impartició:
10. Preus:
11. Descomptes:
12. Inscripció:
13. Matrícula:
14. Places:
15. Procés de selecció:
16. Consultes específiques:
17. Consultes generals: 


 

1. A qui s’adreça:

Estudiants de música en els darrers cursos de grau superior (de totes les especialitats) de qualsevol instrument o especialitat, estudiants avançats o graduats de coreografia o pedagogia de la dansa, graduats en grau professional de música amb interès en les arts escèniques, músics, coreògrafs i ballarins professionals en actiu.

2. Sortides professionals:

Acompanyament musical de dansa clàssica, de dansa contemporània, de dansa espanyola en escoles d’ensenyaments artístics. Composició, creació o direcció musical d’espectacles de dansa o teatre en qualsevol dels seus àmbits. Músic intèrpret en companyies de dansa; direcció musical de teatre; regidories musicals de produccions escèniques etc.

3. Programa: 

 • Elements propis de l’anàlisi musical aplicats al moviment: ritme, temps, melodia, harmonia, fraseig, dinàmiques, gèneres i estils musicals, accents, línees
 • La relació entre dansa clàssica i música en els grans ballets com a punt de partida de la relació entre música i arts escèniques
 • Conferències de continguts a càrrec d'un especialista en la relació entre el ballet clàssic i la música, un coreògraf de dansa contemporània amb una àmplia trajectòria en el treball interdisciplinar amb la música, especialistes en el llenguatge i els recursos del flamenc que treballaran l’aplicació del mateix en d’altres àmbits de les arts escèniques, i un director de cinema amb una àmplia experiència en l’ús del so i la música com a recurs dramàtic i estructurador de la narrativa escènica
 • Presentació dels treballs pràctics desenvolupats al llarg de la setmana l’últim dia de curs, amb presència de professionals tant de l’àmbit musical com escènic.

 4. Tipus de curs: d'especialització. Certificat de l'Institut del Teatre als participants que hagin assistit al 100% de les sessions i hagi superat l’avaluació continuada del professorat.

5.  Dates: Del 3 al 7 de juliol de 2017. Hi haurà una sessió introductòria el divendres 30 de juny de 2 hores pels alumnes amb menys experiència en el camp. Podria ser via facebook live.

6.  Total hores: 25 hores

7.  Horari: Divendres 30 de juny de 10:00 a 12:00. Del 3 al 7 de juliol de 9.00 a 14.00 (es poden produir variacions en funció de les activitats programades)

8.  Modalitat: presencial

9.  Lloc d’impartició: Institut del Teatre (Seu de Barcelona)

10. Preu: 141,5 € (preu pendent d'aprovació) + 7 € d'assegurança

11.  Descomptes: 25% de descompte per alumnes de l’Institut del teatre i 20% de descompte per a graduats de l’Institut del Teatre

12.  Inscripció: a partir del 10 de maig, interessats posar-se en contacte amb Secretaria Acadèmica

13.   Matrícula: 27-29 juny 2017 

14.   Places: 24

15.   Procés de selecció: per cv i per ordre d’inscripció

16.   Consultes específiques: Rafel Plana planahr@institutdelteatre.cat

17.  Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat  (Tel. 93 227 39 16)


 

Presentació
Diu José Limón: “Sempre he mantingut que els músics SÓN ballarins i que els ballarins només seran bons ballarins quan també siguin excel.lents músics. Això no significa que un compositor hagi de conèixer a fons el vocabulari de la dansa ni que el ballarí hagi de ser competent amb el viol, el timbal o l’harpa”. 

L’ofici de músic acompanyant de dansa és un gran desconegut en els sistemes d’educació musical i en els àmbits professionals del món musical. En contrapartida, la demanda de músics (compositors i intèrprets) en l’àmbit de les arts escèniques està àmpliament consolidada  i més en un país amb una rica tradició teatrali dansística com el nostre. 

En aquesta segona edició del curs, després de l’experiència de l’estiu de 2016, aquest projecte vol començar a omplir, oferint les eines bàsiques de la professió, aquest buit. Volem donar una formació bàsica que pal·liï la manca de continguts pedagògics, didàctics i metodològics en aquest àmbit, una formació que permeti abordar aquesta complicada disciplina amb solvència. 

A partir de breus conferències diàries d’1 hora realitzades per professionals de reconegut prestigi plantejarem un treball pràctic tutoritzat en equips multidisciplinars de 4 o 5 persones que aplicaran  diferents fórmules d’interacció i creació entre música i arts escèniques introduïnt també la relació directe amb el llenguatge audiovisual. Volem que els participants arribin a conclusions pedagògiques, didàctiques i metodològiques a partir de la seva pròpia investigació i iniciativa. 

Aquest activitat formativa organitzada per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, té un format de curs d’estiu de caire intensiu, adreçat a músics professionals o semi-professionals amb ganes d’interactuar i relacionar-se amb  les arts escèniques.

Objectiu general
L'objectiu del curs és proporcionar eines per a la interpretació i creació musical aplicada a les diferents especialitats escèniques de l’IT (clàssic, contemporani i espanyol i art dramàtic) que facilitin el treball conjunt del músic amb el ballarí/actor/ coreògraf/docent de dansa. A partir de breus conferències diàries d’1 hora fetes per professionals de l’IT i professionals externs, plantejarem un treball pràctic tutoritzat en equips multidisciplinars de 4 o 5 persones que aplicaran diferents fórmules d’interacció i creació entre música i arts escèniques.

Objectius específics

 •  Posar en pràctica els propis coneixements de la relació de la música amb el llenguatge del moviment, siguin del nivell que siguin.
 • Aplicar i adequar els coneixements musicals propis a favor del llenguatge escènic i corporal
 • Entendre el sentit dramàtic del treball musical i sonor en relació amb les arts escèniques i la dansa
 • Proveir al músic d’eines que afavoreixin la comunicació amb els coreògrafs, ballarins, actors, directors i dramaturgs
 • Establir metodologies de treball adaptades als coneixements i recursos de cadascú
 • Treballar sobre música escrita i música improvisada
 • Desenvolupar la capacitat d’adaptació de continguts musicals in situ.
 • Observació en viu de classes reals relacionades amb els continguts del curs


Requisits d’accés
Es recomana tenir el Grau Professional de Música en qualsevol de les seves especialitats. Criteris de selecció per cv i per ordre d’inscripció 

Interessats posar-se en contacte amb Secretaria Acadèmica General
Horari de 10.30 a 14.30 h i de 15.30 a 17 h. Divendres tarda tancat
Plaça Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona
Tel. 93 227 39 55
sec_acad.it@institutdelteatre.cat

Més informació al document adjunt
Rafel Plana: planahr@institutdelteatre.cat


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat